13 Mayıs 2009 Çarşamba

Dune Karakterleri 1 : Savaşçı mentat Thufir Hawat

Efendim pekte uzun olmayan bir zaman önce Dune evreni ve karakterleri konusunda bir yazı yazmıştım. Blog yazma işinede tam kendimi verememişken kişilik tahlilleri ve karakterler konusunda nasıl yazı yazacaksın? diye soranlar olabilir. Doğaldır. Fırsat buldukça aklımdan geçenleri kendi bakış açımla yazmaya çalışıyorum. Öncelikle Dune evreninde en akılda kalıcı karakterler Atreides ailesinden gelir. Vorian,Paulus,Leto,Paul ve Leto II gibi evreni tamamen şekillendiren ve yeni bir mecrada yol almasını sağlayan karakterler bu aileden gelmektedir. Frank Herbert'in yazmış olduğu ilk kitapta insanı etkileyen Hanedanlar serisinde de Leto'nun kişiliğini şekillendiren Thufir Hawat'tan bahsetmek istiyorum.
Savaşçı mentat, Piter de Vries gibi sapkın bir zihin olmayan, Hasimir Fenrig gibi öldürmeyi güç arzusuyla yapmayan bir adam, Mutlak adanmışlak Atreideslere hizmet eden bir hizmetkar, ilk kitabın sonunda Baron Harkonnen'in vermiş olduğu zehir sebebiyle acı çekerken Paul Muaddib'in onu nasıl onurlandırdığı ve cevabı 1984 yapımı Dune filminden alıntı olarak aşağıda gösterdim. Paulus Atreides'in Hanedanlar serisinde ailevi ihanetle ölümü üzerine ( Leydi Helena Richeseli olmayı hiç unutamamış) Leto yu hastalık derecesinde koruma arzusu güden, Şaddam'ın ihanetiyle Harkonenlara düşüşüne kadar Atreides evine mutlak sadakatli hizmet eden bu Suikastçiler ustası mentat için anlatacak çok da fazla bir söz yok. Harkonnen evinin tüm dalavere ve kirli oyunlarına genç Dük Leto karşı koyabildiyse Thufir, Gurney ve Duncan gibi sağlam bir ekibine borçludur.



From Dune (1984)
Paul: [realizing that a poisoned Thufir is being forced to try and assassinate him] ... You have served House Atreides faithfully for three generations, Thufir Hawat. As the new Duke, I hereby invite you to ask me for whatever you wish. You may request anything of me, anything at all.
[He stares deeply into Thufir's eyes]
Paul: Do you need my life, Thufir? If so, my life is yours. Take it.
[Thufir hesitates, looking as if he might cry]
Paul: I'm serious, Thufir. If you mean to strike, strike. I will not resist you.
Thufir Hawat: [He turns to Feyd and the Emperor] ... Did you actually believe, even for a moment, that I would fail my Duke TWICE?

Hiç yorum yok: