19 Ocak 2010 Salı

Altı Alternatif Sınırsız Enerji Kaynağı

Fosil yakıtlar ve nükleer enerji, günümüzde medeniyetin temel direği olan elektrik enerjisini sağlayan başlıca enerji kaynaklarıdır. Ancak bu kaynakların kısıtlı oluşu ve meydana getirebileceği çevri kirliliği riski insanları daha temiz ve ucuz alternatif kaynak arayışlarını itmektedir. Özellikle Kyoto protokolünin hazırlanmasına bağlı olarak çevre kirliliğini azaltmak için çeverci enerji kaynakları ile elektrik üretimi yapmak ülkeler için cazip hale gelmeye başladı. Karbon salınım kontratlarının alınıp satılabilir hale gelmesi yeşil enerji kaynaklarını akıtılan paranın finansal kökünü oluşturuyor. bu çerçevede HBR de yayınlanan alternatif enerji kaynaklarını ilişkin makaleyi özetleme çalışacağım.


1. Yüksek İrtifa Tribün Balonları
Yeryüzünde bulunan kuzenlerin aksine yüksek irtifa balonlarının tribünleri 15.000 Feet yükseklikte de çalışmaya devam etmektedir. Bu yükseklikte rüzgarın kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Helyum gazı ile donatılmış balonların üzerindeki rüzgar tribünleri ile enerji elde etmek her ne kadar iddialı bir fikir gibi gelse de Kanada merkezli Magenn Power bu iş için hazırlıklarını tamamladı sayılır.

2. Alg ve Yosunlardan Elde Edilen Biyoyakıtlar
Yeryüzünde biyo yakıt üretmek için tarıma elverişle alanlar çeşitli kısıtlamalar nedeniyle günden güne azalmakta, ancak çözüm suyun altından geliyor. Diş macunu ve temizlik ürünlerinde kullanılan yosunları deniz altında biyo yakıt üretmek için üretmek oldukça güzel bir fikir. Hasat ve dönüşüm süreçlerinde yaşanacak iyileşmeler ile bu alternatifi özellikle havacılık ve uzay sanayini için cazip bir seçenek olabilir. Amerika da 2009 yılı içerisinde yaklaşık olarak 50 milyon dolarlık alg yakıtı kullanıldı bile.

3. Dalga Çiftlikleri
Doğanın yıkıcı gücünü enerji için kullanmak oldukça etkili bir çözüm ancak iletim ve konumlandırma sorunlarıyla yüksek bakım masrafları aşılması gereken önemli engeller. Portekiz ve İngiltere de kısıtlı bir alanda bu teknolojiden elde edilen elektrik enerjisi bir kaç yıldır etkin bir biçimde kullanılmaktadır.

4. Nükleer Füzyon
İşte en iddialı alternatif enerji kaynağı, yıldızların gücü olarak bahsedebiliriz. Soğuk füzyon sonucu elde edilen enerji gerçek olduğunda yıldızlara yolculukta önümüzde hiç bir engel kalmayacak. 1922 yılından beri Birleşik Devletler yaklaşık 20 milyar doları bu işi için harcadı.

5.Jeotermal Enerji
Dünyamız derinliklerinde barındırdığı büyük jeotermal potansiyel ile aslında bize muhtemel ömrü boyunca enerji sağlayabilir. Problem şu ki mevcut teknoloji halen bunu ekonomik anlamda kullanabilmemize imkan vermiyor. Doğal kaynaklardan gelen jeotermal sular ile inşa edilen elektrik santralleri Türkiye de bile faaliyete geçti ama magma'nın büyük potansiyeli halen değerlendirilemiyor.

6.Güneş Enerjisi
Güneş panelleri ve kollektörler ile artık yavaş yavaş gelişen teknoloji günlük hayatımıza nüfuz etmeye başladı ancak boyut ve dönüşüm oranlarındaki büyük kayıplar halen çözülemedi. Gelecekte sık kullanılması en mümkün enerji kaynağı olmasına rağmen halen ekonomik bir çözüm sunulamadı. Uzayda kurulacak güneş enerjisi santralleri için NASA'nın 2016 öngörüsü halen belirsiziliğini koruyor.

Yazı Harvard Business Review Eylül 2009 Sayısından faydalınarak derlenmiştir.

Hiç yorum yok: