6 Ocak 2010 Çarşamba

Roger Keith "Syd" Barrett

Roger Keith "Syd" Barrett ( Doğum: 6 Ocak 1946 – Ölüm: 7 Temmuz 2006 )

Syd Barrett, İngiliz söz yazarı, gitarist ve Pink Floyd’un kurucu üyelerindendir. 7 yıl kadar aktif olarak rock müzisyeni olarak devam ettiği kariyerine 1975 de ara vermiştir. Öldüğünde emekli müzisyen ve bahçıvan olarak anılmak istediğini belirten müzisyen Pink Floyd'un yapmış olduğu işlerden de para almaya ölünceye kadar devam etmiştir. İngiltere Cambridge orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Barrett, annesinin desteği ile müziğe ilgi duymaya başlamıştı. 14 Yaşında yerel bir grupta çalmaya başlarken grubun davulcusunun Sid olan adıyla karışmaması için “Syd” ismini takma isim olarak aldı.
1964 yılında itibaren Pink Floyd ismini alana kadar grubu “The Abdabs”, “Sigma 6”, “The Megadeaths” gibi isimler aldı. Çaldıkları bir konserde aynı grup ismi ile karşılaşmaları sonucu Barrett grup ismini “The Pink Floyd Sound” olarak değiştirdi. Daha sonraları Pink Floyd olan isim Barrett’in grupta bıraktığı en önemli katkılardan birisidir.

1968 yılında yaşamış olduğu psikolojik sıkıntılar ve grup içinde meydana getirdiği olumsuzluklar nedeniyle grupta ayrılarak kariyerine solo çalışmalarla devam etti. 1975 yılında grubun yapmış olduğu “Wish you were here” toplantısında kendisi için çalınan “Shine on you Crazy Diamond” Pink Floyd’un en bilinen şarkılarından birisi oldu.Asperger Sendromu ve diyabet sebebiyle hem psikolojik hem de fiziksel sıkıntılar çeken Barrett, 2006 yılında pankreas kanseri yüzünden hayata veda etti. Grup içinde yer aldığı kısa zamanda gerek müzikal gerekse yazdığı sözlerle Rock müzik tarihinde çok önemli katkılar yaptı.



Hiç yorum yok: