4 Ocak 2010 Pazartesi

Louis Braille

Louis Braille ( Doğum: 4 Ocak 1809Ölüm: 6 Ocak 1852 )

Bütün dünyaca kullanılan görme engellilerin okuma yazma alfabesi olan Braille alfabesini icat eden kişidir. Dünya üzerindeki neredeyse bütün dillere adapte edilebilen bir alfabedir. Okunan karakterin üzerine parmakla gezdirilerek kabartmanın tanımlanması esasını temel alır.


Semer yapımcısı Simon Rene Braille ile Monique Baron Braille oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 3-4 yaşlarındayken babasının aletlerinden birisi ile kör olan küçük Braille 10 yaşında görme engelli gençler akademisine (Institution Royale des Jeunes Aveugles) kabul edilmiştir. Cello ve Org çalmada göstermiş olduğu başarı sebebiyle Fransa daki bir çok Kilise de org çalacak kadar yetenekli bir öğrenci olarak dikkati çekmiştir. Okul döneminde öğretilen el işi ve ticari derslerinde okul yöneticisi Valentin Haüy’ün geliştirdiği kabartmalı harf metoduna ilgi göstermiş ancak bu sistemle baskı yapmanın zorluğu sebebiyle istenilen gelişimi sağlayamamıştır.




1821 yılında eski bir asker olan Charles Barbier’in okulunu ziyaret etmiş ve geliştirdiği 12 noktalı iletişim diliyle tanışmıştır. Sonografi adı verilen bu yöntem savaş sırasında özel iletişim için kullanılmıştır.Braille aynı yıl daha 15 yaşında iken babasının iş aletleri ile 6 noktalı bir sistem geliştirmiştir. Noktalama yöntemi ile Haüy’ün kabartma harf metoduna yeni bir yaklaşım getirmiş, sadece okuma yerine yazma imkanını sağlayan yeni bir metodu şekillendirmiştir. Geliştirdiği yöntemi müzik ve matematiğe de uygulayan Braille, arkadaşı Pierre Foucault ile geliştirdiği sistemde baskı yapabileceği bir makine de geliştirmiştir. 1852 yılında 43 yaşında tüberküloz sonucu hayata gözlerini yummuştur.

Hiç yorum yok: