29 Aralık 2009 Salı

Charles Goodyear

Eskiden hatırlayanlar bilir gazetelerin sağ üst köşelerinde "tarihte bugün"  yada "bugün doğanlar" gibi bölümler vardı. Ey okur! Ona benzer bir hizmeti ayağınıza kadar getiriyorum.  TheFreeDictionary, nette gezerken gördüğüm ve sık kullanılanlar kısmına eklediğim güzel sitelerden birisi. Günün önemli olaylarını ve kişisini önem olarak Anglo Sakson köklere bağlı olarak tanıtıyor. Aslında ingilizce kelime ve metin aşinalığını geliştirmek için kullandığım bu sitenin beğendiğim bir bölümünü elimden geldiğince çevrirerek Türkçeye kazandıracağım. Nette ulaşabildiğim günlerde de sık sık güncellemeyi düşünüyorum. Charles Goodyear ile başlayalım.

Charles Goodyear ( Doğum:29 Aralık 1800 - Ölüm:1 Temmuz 1860)
Tarihte ilk kez vulkanize kauçuğu üreten insan olan Charles Goodyear , Amasa ve Stephan Goodyear'ın 6 çocuğundan en büyüğü olarak New Haven ,Connecticut da dünyaya geldi. Babası New Haven kolonisinin kurucularından birisidir.  Hayatını ilk yıllarında babası ile beraber çalıştıkları bir çiftliği olan Goodyear burada fildişi ürünler, metal düğmeler ve tarımsal ürünler üretti. 1824 Clarissa Barker ile evlendikten sonra hayatında büyük bir değişim yaptı. 2 yıl sonra Philadelphia taşınan aile, üretmiş oldukları tarımsal ürünleri İngiltere pazarına ihraç etmeye başladı. 1831 ve 1832 yıllarında Roxbury plastik firmasının denemelerini yaptığı "Elastik Sakız" haberi üzerine deneme ve icatlarını bu yönde geliştirmek için Boston ve New York a geziler düzenledi. Bu yeni materyalin dayanımını arttırmak için bir çok deneme yapan Goodyear 1938 yılında tanıştığı Nathaniel Hayward aracılığıyla kauçuk sanayinde kullanılan sülfür'ü keşfetti.

Yaptığı denemeler sonucunda kaucuğun daha dayanıklı olmasını sağlayan vulkanizasyon sürecini bulan Goodyear, bu çalışmasını "Gum Elastic and Its Varieties with a detailed account of its application and uses of The Discovery of Vulcanization" adlı kitapta detayları ile yanıtladı. Bulmuş olduğu tekniği geliştirmeye çalışırken almış olduğu kredilerde yaşadığı sıkıntılar ve sorunlar sebebiyle ölmekte olan kızını ziyarete gittiği New York ta hayatını kaybetmiştir. 1898 yılında Frank Seiberling tarafından kurulan Goodyear Tire Company Charles Goodyear'ı onurlandırmak için Goodyear ismiyle kurulmuştur.


Hiç yorum yok: