30 Aralık 2009 Çarşamba

Brangus


Kurban bayramı geçti gitti bize yolsuzluk ve acemi kasap haberleri bıraktı. Ofiste hayvancılığa meraklı adamlar olunca bende ister istemez nette gezerken bu konuda yazılan yazıları okuyorum. wikipedia sağ olsun et amaçlı yetiştireln bu cins hakkında gayet güel bilgiler vermiş. Brangus sığırı  Hindistan yarımadası kökenli Brahman ineği ile Angus sığırının melezlenmesi sonucu elde edilmiş bir cins. Doğal olarak ismi de bu iki ismin karışımı sonucu oluşturulmuş. Genetik olarak 5/8 oranında Angus, 3/8 oranında Brahman köklerin karışı türü tanımlamak için kullanılıyor. Gelişmiş hastalık dayanımı ve doğurlanlık sebebiyle tercih edilen bir tür olan bu cinsin en belirgin özelliklerinden birisi de nem ve sıcaklık dayanımının atalarından aldığı genler sebebiyle oldukça iyi olması.



Özellikle Brezilya ve Avusturalya gibi tropik iklimin hakim olduğu sıcak ve nemli ortamlara göstermiş olduğu yüksek adaptasyon nedeniyle bu ülkelerdeki besi sığırcılarının gözdesi haline gelmiştir. Türkiye deki yüksek maliyetler ve kaçak hayvan giriş sebebiyle yaşanan et krizi gelecekte ülkenin stratejik dengelerinden birisi olan kırmızı et tüketimini oldukça olmusuz etkileyecek. Bu durumun önüne geçebilmek için verimliliği kanıtlanmış Brangus gibi türleri hayvancılığa uygun bölgelere adapte etmek oldukça önemli bir hamle olacaktır.

Hiç yorum yok: